Ansvar

Ejere af en Bull Terrier har ikke alene et ansvar for sin egen hund, men også overfor alle andre ejere af denne enestående race - og det er et overordentligt stort ansvar!

Handler ejere ubetænksomt eller uansvarligt i en situation, hvor han/hun er sammen med sin Bull Terrier, kan det få store konsekvenser for alle, der ejer en Bull Terrier i Danmark.

Debatten om kamp/muskelhunde raser jævnligt og selv om det praktisk taget aldrig er en Bull Terrier, der er involveret i de triste episoder, så er vores race flere gange alligevel havnet i debatten.

Mundkurvstvang, restriktioner og forbud kan ramme racen, hvis der sker bid på andre hunde, dyr eller mennesker. Det skal ejerne være garant for ikke sker. Det er derfor af største vigtighed, at alle ejere af Bull Terriere er gode ambassadører for racen, så folk, der møder dem, får et godt indtryk af ejere og hunde.

Det er nødvendigt, at alle ejere gennem god adfærd, positiv ’branding’ og lobbyisme medvirker til, at befolkningen i almindelighed får et større positivt kendskab til Bull Terrieren. På sigt sikrer det, at den “almindelige dansker“ får den rette opfattelse af racen, som den klovnagtige, legesyge og godmodige spilopmager, den er.

Kort og godt - Bull Terriere og ejere skal opføre sig ordentligt - og folk skal vide, at de gør det!

Selv den bedste race kan ødelægges af mennesker med de forkerte intentioner. Gode ejere er mennesker, der sætter sig ind i racen som helhed og gør en indsats for at præge hunden i størst muligt omfang.

Prægning på mennesker store som små samt prægning på alle mulige hunderacer gennem træning og leg. På den måde fås hunde, der tilpasser sig mange miljøer og påvirkninger og som derfor kun i meget sjælden grad reagerer uhensigtsmæssigt ved usikker optræden.

I Danmark er der mange små hobbyopdrættere. F.eks. mennesker, der har en enkelt hund og så ønsker at få et eller få kuld hvalpe. Det positive er, at der ofte bliver brugt meget tid, både på hvalpe og på hvalpekøbere.

Der benyttes ofte udavl, hvilket bidrager til en større variation inden for genpuljen og dermed bevares egenskaber, som måske har interesse for eftertiden.

Den negative side er, at der måske ikke ligger tilstrækkelig viden og planlægning til grundlag for avlsarbejdet.

Der importeres desværre Bull Terrier-hvalpe fra useriøse opdrættere, f.eks. ”hvalpefarme” i Østeuropa.

Dansk Hunderegister registrerer flere Bull Terriere end Dansk Kennel Klub. Noget af forskellen formodes at være import af hunde fra Østeuropa.
Disse hvalpe er dårligt opfostrede. De mangler ofte helt prægning. De tages fra moderen allerede, når de er 4-5 uger og behandles dårligt fra de fødes til de havner hos en hundehandler.

Ofte ender det med, at en sådan hvalp må aflives. Købere til disse hvalpe udvælges ikke med tilstrækkeligt omhu og de nye ejere får ikke den nødvendige rådgivning og støtte.

Derudover får den etablerede hundeverden sjældent kontakt til ejerne, da de ikke deltager i DKK og Dansk Terrier Klub-aktiviteter.

Dårligt opfostrede hvalpe og ukritisk udvalgte ejere er et problem, der påvirker racens image i negativ retning.

Overvejer du at avle på din hund - han som tæve - påtager du dig et ansvar for racens fremtid. Se derfor kritisk og ærligt på dens temperament, sundhed og udseende.


Racespecifik avlsstrategi
Det er nødvendigt at støtte ejere i branding af racen via viden om racen og dens oprindelse, materialer og arrangementer.
Størstedelen af Danmarks Bull Terriere har gode og ansvarlige ejere. Mange har siden udgivelsen af RAS i 2008 bidraget til, at publiceret ukorrekt information om racen er blevet ændret.

Det langsigtede mål for ansvar er, at Bull Terrieren har gode og ansvarlige ejere, der engageret understøtter racens positive image ved upåklagelig adfærd, positiv fremtoning, viden, dialog og stolthed over racen.
De investerer tid, energi og engagement i at give deres hund et godt hundeliv.

Ejere understøtter de langsigtede mål ved at understøtte racens positive image ved:

 • God og forbilledlig adfærd.
 • Viden og positiv dialog.


Links


DTK's Bull Terrier-gruppe

 • Folder om Bull Terrieren: Klik her.
 • Den racespecifikke avlsstrategi for Bull Terriere: Klik her.
 • Facebook-side: Klik her.
 • Facebook-gruppe (kun for medlemmer): Klik her.
 • Artikel baseret på samtidige kilder - Ikke opdrættet til kamp: Klik her.

Dansk Terrier Klub

 • Hvalpe- og opdrætterliste inkl. planlagte hvalpe og omplaceringshunde: Klik her.
 • DTK's folder 'Vidste du det om hunde?': Klik her.
 • DTK's folder 'Hunde alvorligt taget': Klik her.
 • DTK's folder 'Sådan passer du din hund': Klik her.
 • Du kan indmelde dig i Dansk Terrier Klub her.

Dansk Kennel Klub

Øvrige

 • Københavns Universitet (KU) | Veterinær Kardiologi - Bull Terriere: Klik her.
 • Ekko-gruppen (kardiologer godkendt af KU til hjerte-scanning): Klik her.
 • The Kennel Club's racestandard (oprindelseslandet ,UK): Klik her.


Fra DTK's Bull Terrier-gruppe / Terrier Nyt

 • Hvorfor er DTK's Bull Terrier-gruppes sundhedsanbefalinger ikke et avlskrav?: Klik her.
 • KU informationsdag for Bull Terrier og Miniature Bull Terrier - Jane Juel Hansen (TN): Klik her.
 • Hund med stamtavle - og det er jeg stolt af: Klik her.

            Videnskabelige artikler

                       • Fransk hjerteorm hos hund - Jakob Willesen: Klik her.
                       • Døvhed hos hunde og katte - dyrlæge Jan Birch: Klik her.

                       Øvrigt

                       • Fødevarestyrelsen: Oplysninger om ulovlige hundehandlere og hundeopdrættere: Klik her.

                       Støt DTKs Bull Terrier-gruppes arbejde ved at melde dig ind i Dansk Terrier Klub. Klik her                       Udskriv denne side