En opdrætters retningslinjer for racens mentalitet findes i Dansk Kennel Klubs etiske anbefalinger for avl og den danske oversættelse af racestandarden fra Federation Cynologique Internationale (FCI).

Den danske oversættelse af FCI standarden svarer til oprindelseslandets racestandard fra The Kennel Club.


Bull Terrierens mentalitet
Racens standard beskriver Bull Terrieren som:

 • Modig, livfuld, elsker sjov og leg
 • Ligevægtig og modtagelig for opdragelse
 • Selv om den er stædig, er den særdeles venlig over for mennesker

Bull Terrieren & mennesker
Bull Terrieren er hundenes klovn og charmetrold nr. 1. Den er humørfyldt og altid klar til sjov og leg. Den elsker at være i centrum og gør konstant en indsats for at blive lagt mærke til. Den har et kæmpe ego og et meget stort behov for at være tæt på “sin flok”.

Den vil allerhelst sidde og se fjernsyn sammen med familiens børn, “hjælpe” med diverse gøremål som madlavning, græsslåning eller andet husligt arbejde.

Bull Terrieren har selv den opfattelse, at den er et fuldgyldigt medlem af familien og derfor trives den kun rigtig godt, hvis den er tæt på sine mennesker og ikke er lukket væk i en hundegård.

Bull Terrieren knytter sig sjældent tæt til en enkelt eller få personer. Den er overstrømmende glad for alle mennesker såvel børn som voksne. Men det er også en terrier! Den er tids- og energikrævende at opdrage og præge. Den kræver viden og positivt lederskab at håndtere.

Mange nye ejere er blevet overrasket over, hvor stor skade en uovervåget ung Bull Terrier kan gøre på hjem og have - og hvor solidt indhegnet en have, den kræver.

For Bull Terrieren gælder, at hårdt arbejde er lig en investering i en god, kærlig og glad hund. Det er alle mennesker ikke skabt til! Så Bull Terrieren er en unik hund til ganske unikke mennesker.

Bull Terrieren & andre hunde
At have flere Bull Terriere sammen er som regel ikke et problem, så længe det sker overvåget. Bull Terrieren er ikke kun social med mennesker, men i særdeleshed med andre artsfæller. Den elsker at være i en flok, at have andre hunde at lege med - og ikke mindst - sove i bunke med.

Nogle hanner accepterer ikke andre hanner, da de ser dem som konkurrenter, hvorfor det kan være problematisk at have en Bull Terrier-han sammen med andre hanner. Præcis som det også er tilfældet hos mange andre racer.

Bull Terrieren er opdrættet som selskabs- og udstillingshund. Langt størsteparten af Bull Terrierne har ingen lyst til at slås med andre hunde. Rent faktisk er det sjældent, at en Bull Terrier starter en slåskamp. Bliver den angrebet flere gange, svarer den som regel igen. En sund og velfungerende Bull Terrier kender sin egen styrke og - kombineret med dens stærke psyke - gør det, at der skal en stor provokation til, før den tyer til at bide en anden hund.

Nogle Bull Terriere har et "energisk" kropssprog set i forhold til andre racer, når de leger, og bliver derfor ofte misforstået af andre hunde. Hvor andre hunde bruger flere signaler, mens de i roligt tempo nærmer sig den anden, ses det hos nogle Bull Terriere, at det meste af hilse-ceremonien springes over og de "buser” lige ind i den fremmede hund med fuld styrke og begejstring.
Det er blot et almindeligt glædesudbrud hos racen, men mindre hunde bliver som regel nervøse og mange større hunde reagerer med aggressivitet, hvis de ikke er vant til Bull Terriere.

Derfor er det meget vigtigt, at Bull Terrieren ikke kun leger med andre hunde af egen race. Den skal lære at lægge lidt bånd på sin ivrighed og omgås andre hunderacer med de regelsæt, der hersker her. Det kan sagtens praktiseres. Den skal blot præges godt, mens den endnu er hvalp.

Bull Terrieren & andre dyr
Hvis Bull Terrieren vokser op blandt andre dyr, som katte, kaniner, heste osv. bliver den som regel bedste venner med dem. Vokser den ikke op blandt andre dyreracer, skal det ikke tages for givet, at de kan fungere sammen, men det kan – i mange tilfælde - læres.

Opdragelse & prægning
En Bull Terrier er både stædig, vedholdende og ikke speciel lærenem. I USA omtales den som en 3 årig klædt ud som hund, hvilket egentligt er meget sigende bl.a. for dens koncentrationsevne.

Det er meget vigtigt, at en Bull Terriers opdragelse og prægning tages alvorligt. Det kræver kærlighed, konsekvens og tålmodighed. Alle tre dele i rigelige mængder. Ejeren skal have viden om hundes adfærd og opdragelse samt være villig til at investere rigeligt med tid og energi i hundens opdragelse, prægning og aktivering.

Under opvæksten er det vigtigt, at Bull Terrieren tit og ofte er i kontakt med andre hunde, så den lærer samvær og kommunikation med andre hunde af forskellige racer.

Det er af stor vigtighed, at Bull Terrieren føler sig, som i en flok. Der skal den lære sin plads i hierarkiet at kende. Hunden skal selvfølgelig altid være nederst i rangordenen. Som hos alle andre racer giver det ro, når hunden ikke er i tvivl om “hvem den er” og ”hvor den hører til”.

En velstimuleret og veltilpasset Bull Terrier er den mest vidunderlige ven og kammerat, som altid er klar til sjov og fællesoplevelser.

Bull Terrierens ”brugsegenskaber”
Kan Bull Terrieren bruges som jagthund eller som brugshund? Svaret er nej, det kan den generelt ikke. Der er ikke avlet målrettet for at fastholde brugsegenskaber i racen. Disse egenskaber er blevet tilsidesat for eksteriør og mentale egenskaber, der er at foretrække hos en selskabshund.Racen er ikke særlig gammel og kræfterne har opdrætterne bl.a. sat ind på at skabe det ægformede hoved og senere den farvede variant.

Der er få eksempler på Bull Terriere, der er lydighedschampions eller bliver brugt som handicap-hjælperhunde, terapihunde, til agilitykonkurrencer på højt plan, jagt osv. Men det er en så forsvindende lille procentdel, at der er tale om promiller.

For at kunne bruge en hund til jagt eller som brugshund, skal der - udover at hunden skal have evnerne - investeres ofte og regelmæssig tid på lydighedstræning og det kommer de fleste ikke så langt med, hvis hunden er en Bull Terrier. Bull Terrieren er ikke dummere end andre hunde, men den er utrolig stædig. Synes den ikke, træningen er sjov eller gentages sekvenserne for mange gange, så reagerer den med at sætte sig på rumpen og se sur ud og nægte at lade sig kommandere mere med.

Den magter heller ikke at træne over lang tid, så taber føreren simpelthen dens opmærksomhed.
Derfor er Bull Terrieren ikke en oplagt race at bruge som brugshund. Det kræver for meget tid og slid - også selvom hunden (undtagelsesvis) besidder de nødvendige evner.

Det er ikke sådan, at Bull Terrieren ikke kan lære, fordi den er så stædig og egenrådig. Den kan lære rigtig mange ting.

Det kræver bare meget mere af ejeren end hvis hunden var en retriever eller en schæfer. Disse typer af hunde er skabt til at arbejde og elsker det, også selv om der ikke falder så mange belønninger af.

En Bull Terrier arbejder, hvis det "betaler sig" og så længe den selv gider. Den gør det ikke for at behage ejeren. Træning er godt - også når racen er Bull Terrier. Selv om du ikke kan regne med at være blandt de bedste på træningspladsen, så er træningen en værdifuld investering i hunden - specielt som hvalp og unghund.

Bliver du grebet af hvalpemotivation og lydighed og har du kontrol over din hund, er der mulighed for at fortsætte med agility. Det er en hundesport, som er i stærk fremgang. Det giver nogle udfordringer, der appellerer til Bull Terrierens legeglade sind, selvom mange Bull Terriere af statur ikke egner sig til agility på topplan.

Bull Terriernes manglende resultater på træningspladsen kan også relateres til, at de fleste mennesker, der anskaffer sig en Bull Terrier, ikke interesserer sig for træning/hundesport. Hvis føreren ikke er motiveret og erfaren, får hunden heller ikke den rette støtte.

Mentaltest
I Danmark er det ikke muligt at mentalteste Bull Terrieren, da der ikke er udarbejdet en ønskeprofil. Men udarbejder Bull Terrier-gruppen en sådan, kan Bull Terriere blive mentaltestet under Dansk Kennel Klub.
Det gøres derimod i Sverige, hvor testen i høj grad ligner den danske testform. Selvom ikke alle Bull Terriere testes i Sverige, er testresultatet dog en god indikator for, at populationens temperament svarer overens med racestandarden.


Se videoen for et af vores Bully Runs, hvor der både deltager Bull Terriere og Miniature Bull Terriere. Videoen giver dig et godt billede af racens mentalitet.

Bully Run 2015

Racespecifik avlsstrategi

Langt størsteparten af de danske Bull Terriere har et korrekt temperament.

Det langsigtede mål for mentalitet er, at alle Bull Terriere har et excellent temperament i henhold til standarden og at racens stabile, godmodige og selvsikre temperament bibeholdes.

Bull Terriere skal betragtes af omverdenen som en helt unik race, der ikke tåler sammenligning med nogen anden hunderace; en stædig, stolt, modig og stærk hund, der også er ligevægtig, tilbagelænet, selvsikker og velovervejet.

En hund, som sit lidt barske ydre til trods, er en godmodig og disciplineret følgesvend.

Det opnås ved at:

 • Opdrættere selekterer seriøst, så udelukkende individer med excellente temperamenter indgår i avl og afvigende eksemplarer fravælges.
 • Andelen af hunde med medfødt godt og velfungerende hundesprog øges.


Links


DTK's Bull Terrier-gruppe

 • Folder om Bull Terrieren: Klik her.
 • Den racespecifikke avlsstrategi for Bull Terriere: Klik her.
 • Facebook-side: Klik her.
 • Facebook-gruppe (kun for medlemmer): Klik her.
 • Artikel baseret på samtidige kilder - Ikke opdrættet til kamp: Klik her.

Dansk Terrier Klub

 • Hvalpe- og opdrætterliste inkl. planlagte hvalpe og omplaceringshunde: Klik her.
 • DTK's folder 'Vidste du det om hunde?': Klik her.
 • DTK's folder 'Hunde alvorligt taget': Klik her.
 • DTK's folder 'Sådan passer du din hund': Klik her.
 • Du kan indmelde dig i Dansk Terrier Klub her.

Dansk Kennel Klub

Øvrige

 • Københavns Universitet (KU) | Veterinær Kardiologi - Bull Terriere: Klik her.
 • Ekko-gruppen (kardiologer godkendt af KU til hjerte-scanning): Klik her.
 • The Kennel Club's racestandard (oprindelseslandet ,UK): Klik her.


Fra DTK's Bull Terrier-gruppe / Terrier Nyt

 • Hvorfor er DTK's Bull Terrier-gruppes sundhedsanbefalinger ikke et avlskrav?: Klik her.
 • KU informationsdag for Bull Terrier og Miniature Bull Terrier - Jane Juel Hansen (TN): Klik her.
 • Hund med stamtavle - og det er jeg stolt af: Klik her.

            Videnskabelige artikler

                       • Fransk hjerteorm hos hund - Jakob Willesen: Klik her.
                       • Døvhed hos hunde og katte - dyrlæge Jan Birch: Klik her.

                       Øvrigt

                       • Fødevarestyrelsen: Oplysninger om ulovlige hundehandlere og hundeopdrættere: Klik her.

                       Støt DTKs Bull Terrier-gruppes arbejde ved at melde dig ind i Dansk Terrier Klub. Klik her


                       Udskriv denne side